Rajiv Chandrasekaran: Zöld zóna

Széles körű elismerést aratott amerikai bestseller, amely a Zöld Zóna című film készítőjét is megihlette.

Fejedelmi élet a Smaragdvárosban – Irak Zöld Zónája belülről,  A Nemzeti Könyvdíj döntőse, Az év könyve a The New York Times Book Review szerint, Egy részletekbe menő (…) kép arról, hogyan fuserálta el a kormányzat és gondosan válogatott legénysége a háború utáni Irak első évét (…) Az embernek néha olyan érzése van, mintha egyes részleteket A 22-es csapdájából, vagy a MASH-ból merítettek volna. (The New York Times)

Zöld Zóna, Bagdad, 2003: Egy fallal körülkerített, úszómedencékkel és egyéb luxuscikkekkel felszerelt zónában élve Paul Bremer és az irányítása alá tartozó Koalíciós Átmeneti Hatóság megpróbál egy új, demokratikus Irakot felépíteni. A Hatóság, amelynek tagjai olyan idealisták, akiket az abortuszról vagy a halálbüntetésről alkotott véleményük alapján választottak ki a munkára, a háború utáni döntő első évben olyan célokat próbálnak megvalósítani, amelyeknek a háború sújtotta ország valódi szükségleteihez nem sok köze van. Rajiv Chandrasekaran, aki korábban a Washington Post bagdadi irodájának vezetője volt, betekintést ad számunkra, milyen volt az élet ebben az Óz-féle, világtól elzárt zónában.

„Elképesztő! (…) Fantasztikus írás.” – Entertainment Weekly „Egy, a neokonzervatív álom temetőjében játszódó fekete komédia. Kitűnő.” – John LeCarré

Rajiv Chandrasekaran, Zöld Zóna című könyvéből készült film trailere:

Magyarországi mozi premier: 2010. június 3.
Magyarországi dvd premier: 2010. október 21.

Szereplők: Matt Damon (Roy Miller), Greg Kinnear (Clark Poundstone), Brendan Gleeson (Martin Brown), Jason Isaacs (Briggs), Amy Ryan (Lawrie Dayne), Khalid Abdalla (Freddy), Michael O´Neill (Bethel ezredes), Antoni Corone (Lyons ezredes), Yigal Naor (Al Rawi), Nicoye Banks (Perry), Jerry Della Salla (Wilkins), Sean Huze (Conway), Paul Rieckhoff (Gonzales)

Nincs kapcsolódó bejegyzés.