Nelson Johnson: Gengszterkorzó – Boardwalk Empire

Nelson Johnson nem regényt írt, hanem történeti művet, ami azonban gengsztertörténetként és karrierregényként is olvasható.

A történet: Atlantic City születése a 19. század közepén, üdülővárossá fejlődése a századfordulón, gengszter-metropolisszá erősödése a szesztilalom idején, kaszinóvárossá szelídülése a világháború után, majd küzdelme a jelentéktelenségbe süllyedés ellen. A főszereplők: az amerikai gazdaság nagy álmodói és vállalkozói, a vasút- és városépítők, a szórakoztatóipar és a szerencsejáték tehetséges menedzserei, a híres gengszterek és a velük szövetséges politikusok, továbbá az erkölcsök és a rend civil és hivatásos védelmező, s nem utolsó sorban: a szórakozni vágyók tömege, Atlantic City állandó vendégei…

Nelson Johnson véleménye szerint „a történelem az, amit az elérhető forrásokból össze lehet rakni.” Csaknem két évtizedes kutatómunkája során nem csak az írott forrásokra támaszkodott, hanem a kor még élő tanúinak visszaemlékezéseire is. Dokumentum-„regényében” ők mellékszereplők, ám éppen ezért érdekesek: „a nagy idők kis tanúinak” köszönhetően azt is látjuk, milyenek voltak ezek a hősök a kortársak szemében.

A történetből az HBO készített filmsorozatot, olyan rendezőkkel, mint Martin Scorsese (Nagymenők, Viharsziget), Timothy Van Patten (The Pacific – A hős alakulat, Róma) és Allen Coulter (Emlékezz rám, Maffiózók), a főbb szereplők: Steve Buscemi (Jackie nővér, A stúdió), Michael Shannon (A rocker csajok, A Szabadság útjai), Michael Pitt (Selyem, Kísérleti gyilkosság), Kelly MacDonald (A csendes bérgyilkos, Nem vénnek való vidék).

Kiadó: Könyvmolyképző

Kiadás éve: 2011

 

Értékeld a könyvet:

Nincs kapcsolódó bejegyzés.