Machete kulisszatitkok

Míg a legtöbb filmrajongó azt hiszi, hogy MACHETE figurája a mára legendássá vált Tarantino és Rodriguez-féle Grindhouse filmek „kamu” előzetesében született, valójában évekkel a film 2007-es bemutatója előtt megfogant. A korai kilencvenes években, amikor Rodriguez második játékfilmje, a Desperado előkészületeivel foglalatoskodott, úgy gondolta, itt az ideje egy latin mozihős megteremtésének, akinek a Machete nevet adta. „Nem volt olyan latinos ízű akciófilm, amelyet széles közönség előtt játszottak volna” – meséli Rodriguez.

„A megfogant ötlet akkor kristályosodott ki bennem, amikor Danny Trejo megjelent a Desperado díszletében, a kis mexikói faluban, ahol forgattunk. A helyiek tódultak, hogy láthassák Danny-t, mert azt hitték, ő a film sztárja, pedig egészen kis szerepe volt a filmben. Hihetetlen jelenség volt, és tudtam, hogy megtaláltam MACHETE-t. Úgyhogy adtam neki egy kést, és megkértem, hogy kezdjen el gyakorolni.”

A sorsszerű találkozás óta Trejo számos Rodriguez-filmben szerepelt, az Alkonyattól pirkadatig-tól kezdve a Kémkölykök-ig. „Folytattam a közös munkát Danny-vel, mert egyike a legfantasztikusabb arcoknak a filmtörténetben.” – folytatja Rodriguez.

 Amikor a kamu MACHETE előzetest bemutatták a Grindhouse-filmek között, a reakció bámulatos volt. „Az emberek odajöttek hozzám, és azt kérdezgették, hogy ugye megcsinálom ezt a filmet. Én meg azt mondtam, hogy persze, naná, holott akkor még nem voltam biztos benne; de nem akartam csalódást okozni. Alapvetően mindenkit lázba hozott a film terve.”

 Trejo lélekben szenvedélyesen készült a MACHETE játékfilmre, és ez mély benyomást tett a rendezőre.  „Danny évekig rágta a fülem, hogy mikor vágunk bele végre a MACHETE-filmbe, úgyhogy amikor elkészült az előzetes a Grindhouse-filmekhez, azt gondoltam, ez most talán egy időre lenyugtatja. Az ellenkezője történt: folyamatosan hívogatott, hogy most már tényleg le kell forgatnunk ezt a filmet, mert mindenki erre vár. Két évig mindennap csörgött a telefonom, és a végén megadtam magam. Adjuk meg a rajongóknak, amit kérnek, és Danny-nek is, amire vágyik. És tudtam, hogy én akarom a legjobban, hogy végre elkészüljön a film. Eljött a MACHETE ideje.”

 Rodriguezhez hasonlóan Trejot is inspirálta az emberek lelkesedése a MACHETE mozifilm iránt. „Mindenütt rajongókkal találkoztam. Amikor pár éve Angliában voltam, megállított két srác, akiknek Machete figura volt a hátukra tetoválva. Amikor a tetkók fölé írtam a nevem, azt is odatetováltatták.”- mondja Trejo.

 Machetét a bosszú hajtja, és ez rosszfiúvá teszi (one bad m*****r – ahogy Trejo mondja).  Trejo kiélezett ösztönei és szenvedélye a film és karaktere iránt néha a szerepeihez hasonlóvá teszik. „Machete nem a szavak embere, de ha mond valamit, valaki meg fog halni!”

 Machetének kemény ifjúkora volt Mexikó utcáin. Felvették a rendőrakadémiára, ahol Federale-vé léptették elő, ami egy CIA-, egy FBI-, és egy DEA-ügynöknek felel meg egyben. És honnan ered a neve? Amikor egy férfi harccal tölti az életét, általában a fegyvere után választ becenevet. Machete pedig nem kevesebb, mint 44 pengét hord testreszabott bőrmellényében.

A találékony, pengékkel jól bánó karakter nem új Trejo pályáján. „Minden karakteremnek volt kése vagy valamilyen éles tárgya.” Rodriguez megjegyzi: „A Desperadoban Danny neve Navajas volt, ami annyit tesz: Kések. Az Alkonyattól pirkadatigban Razor Charlie volt, a Ragadozókban pedig Cuchillo – egy másik spanyol szó a késre. Úgyhogy Danny kívül-belül olyan, mint egy komplett vágókészlet.”

   Amikor végre elkötelezte magát a MACHETE film mellett, Rodriguez megírta a forgatókönyvet Alvaro Rodriguezzel, felkérte Ethan Maniquis-t társrendezőnek, és nekilátott a szereplőválogatásnak. Rövid idő alatt az utóbbi idők egyik legelképesztőbb szereplőgárdájával állt elő.

 Trejohoz csatlakozott az akciófilmes ikon Steven Seagal; az Avatar és a Halálos iram hősnője, Michelle Rodriguez; a Lost-ból ismert Jeff Fahey (aki szerepelt a Grindhouse-ban és az eredeti MACHETE előzetesben is); a legendás komikus, Cheech Marin (Alkonyattól pirkadatig); a színész/énekes/botrányhősnő Lindsay Lohan, a Miami Vice-sorozat sztárja, Don Johnson (a veterán szinész kapott egy „bemutatjuk” kreditet); a Sin City-ből ismert  Jessica Alba – valamint Robert de Niro.

  Rodriguez de Niro részvételével könnyen megnyerte a többi szereplőt is. „Ha de Niro a filmedben van, a színészek lerohannak. Robert de Niro és Rodriguez számos közös baráttal rendelkezik – ilyen Quentin Tarantino és George Clooney is – és az Oscar-díjas színész, aki a Tribeca Films alapítója, végig figyelemmel kísérte Rodriguez munkáját a rendező Austin-i székhelyén, a Troublemaker Studios-ban. 

 De Niro nagyon élvezte szerepét Texas állam McLaughlin szenátoraként. „Amit legjobban szerettem a figurával kapcsolatban, hogy nem lehet komolyan venni. McLaughlin a való világban él, de kicsit olyan, mint egy szélsőséges mitológiai figura. Nagyra értékeltem Robert humorérzékét és iróniáját a karakterrel kapcsolatban.”

Don Johnson alakítja Von-t, aki turistavezetőként kalauzolja McLaughlint a határvidéken zajló borzalmas embervadászaton. „Von maga az ördög” – állítja Johnson, aki évekkel korábban Rodriguezt kérte fel a saját, rendkívül népszerű Nash Bridges-Trükkös hekus-sorozata egy epizódjának megrendezésére. „Von extrém módon előítéletes, és mindenkit meg akar állítani, aki átlép a határon. Persze még valami motiválja: a kapzsiság.”

                                                                                                                                                          Az a gonosz figura, akivel Machete szó szerint kardpárbajt vív, Torrez, egy drogkartell főnöke, aki nagyobb hatalommal bír, mint a politikusok. Ő idézi elő az eseményeket, melyek Machetét megállíthatatlanul sodorják a bosszú felé.

Torrezt az akciófilmes ikon, Steven Seagal formálja meg, akinek ez az első negatív szerepe. Az aikido mestereként Seagal kiválóan bánik a karddal, és szorosan együttműködött a film harci jeleneteinek koreográfusával, hogy Torrez és Machete végső összecsapása a lehető leghatásosabb legyen.

 

Természetesen Machete is rendelkezik szövetségesekkel, közülük is a legfontosabb Michelle Rodriguez szexi taco árusa, és a Jessica Alba által alakított Sartana, aki a Bevándorlási Hivatal ügynöke. „Luz vére lángra lobban, ha igazságtalanságot lát.”

 

Sartana kezdetben Machetet igyekszik levadászni, akinek pusztító nyoma felkelti figyelmét. De minél többet tud meg róla, annál inkább rádöbben, hogy az erőszak és a hullák mögött levő okot kell kutatnia. „Sartana nem egy aktatologató bürokrata” – mondja Jessica Alba.  “Kőkemény, ismeri az utca nyelvét és okos. Gyorsan megérti, hogy ez a fazon valamibe nagyon mélyen belenyúlt. Amikor Sartana és Machete végül találkoznak, már minden izzik körülöttük és bennük.”

 

Machete a bátyjától is segítséget kap, aki egyszerűen csak a Padre (Atya) nevet viseli. A Cheech Marin által alakított Padre pap, és igen nagy barátja a pisztolyoknak. „Isten irgalmas, én nem!” – mondja a filmben.

 

Amikor Machete találkozik a Lindsay Lohan által megformált Aprillal, a manipulatív üzletember, Booth imádott lánykájával, a következmények elég váratlanok lsznek. Nem a komoly tűzerővel felszerelt apáca-imidzs meglepő, hanem a nagy változás, amin a lány átmegy. „Színésznőként szeretem a határokat feszegetni.” – mondja a botrányhős, akiről már kiderült, hogy a való életben is.

 April apja, Booth, Machetét egy gondosan kidolgozott merénylet tervébe rántotta bele. Booth mesterien tartja a szálakat a kezében, és azt hiszi, mindenkit képes irányítani. „De talán Booth mélyebbre süllyedt, mint azt kezelni tudja” – feltételezi Jeff Fahey, a szerep megformálója.

 „A MACHETE hatalmas produkciónak tűnhet, de nagyon rövid idő alatt forgattuk. Tudtam, hogy ez rengeteg energiát generál majd, ami érződni fog a filmen, a részévé válik. Soha nem ültünk le.”- meséli Rodriguez. Ez a hozzáállás tükröződik a filmen, és a várva várt MACHETE rázós útra viszi el a rajongókat, a nézőt.

 

Nincs kapcsolódó bejegyzés.