Dr. Halál

 
Dr. Jack Kevorkiant, az egykori patológust 1999-ben huszonöt év börtönbüntetésre ítélték több gyilkosságban való közreműködésért. Valójában aktív eutanáziáról volt szó, lévén, hogy gyógyíthatatlan betegek szenvedésének lerövidítéséhez nyújtott segédkezet. Az HBO saját gyártású filmje a bulvársajtóban csak „halál doktorként” emlegetett Kevorkian életét, küzdelmét mutatja be.

A kegyes vagy szép halál kérdése évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Időről időre fellángol a vita körülötte, hatalmas indulatokat kiváltva. A vita abból fakad, hogy az eutanázia hívei szerint az embernek nemcsak az életéhez, hanem a halálához is joga van. Különösen igaz ez a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedőkre, illetve akkor, ha az ebből eredő fájdalmak már semmilyen orvosi módon nem csillapíthatók. Ekkor a beteg saját kifejezett kérésére vagy a beleegyezése alapján lemond a szükségtelennek tartott orvosi beavatkozásról (passzív eutanázia), vagy meggyorsítja a halálát (aktív eutanázia). Mindez azonban nemcsak a különböző vallások tanait sérti, de ellenkezik a hippokratészi esküvel is, miszerint az élet kioltása nem függ össze az orvosi hivatással.

Dr. Jack Kevorkian számos könyvet, tanulmányt és cikket írt a témában, nem rejtve véka alá véleményét, hogy az orvosi segédlettel végrehajtott aktív eutanázia híve. Ennek érdekében tervezett egy mechanikus szerkezetet, a Mercitront, amelyet a beteg tud működtetni. Egy gomb megnyomásával mérget juttathat a szervezetébe, amely fájdalommentesen átsegíti őt a túlvilágra. Dr. Kevorkian támadások össztüzébe került, a bulvársajtó egyenesen Dr. Halálnak nevezte. Az orvos több mint 130 esetben segédkezett a halálos betegek további szenvedésének megakadályozásában. Emiatt aztán gyilkosságban való közreműködésért perbe fogták és elítélték. 2007-ben kegyelemmel szabadult.

Életét és munkásságát Barry Levinson, az Esőember című film Oscar-díjas rendezője dolgozta fel, az Oscar-díjas Al Pacinóval a címszerepben.

Forrás: HBO

Nincs kapcsolódó bejegyzés.