Charlotte Brontë: Jane Eyre

Charlotte Brontë leghíresebb regénye, a Jane Eyre rengeteget elárul szerzőjéről: életrajzi elemekből építi fel Jane gyermekkorának keserves éveit, és lelke legmélyéből veszi hősnőjének törhetetlen, makacs jellemét is. A regény romantikus cselekménye és érzelmessége révén már első megjelenésekor nagy sikert aratott.

A könyv címszereplője koldusszegény árvalány, akit nagynénje nevel. Kapcsolatukat számos konfliktus tarkítja, így Jane idővel egy nevelőintézetbe kerül Lowoodba. Az állandó koplalás és hideg, valamint az intézet rideg, szigorú szabályai nem könnyítik meg az érzékeny, szeretetre éhes kislány helyzetét. Kis idő elteltével azonban barátokra tesz szert, ez erőt ad neki a benti élethez és a tanuláshoz is, olyannyira, hogy hamarosan osztályelső, majd évek múltán tanítónő lesz. Ezt az állását feladja, amikor nevelőnőnek szegődik Mr. Rochesterhez, annak kislánya mellé. Itt nyugalomra és elfogadásra lel, sőt szerelemre is, de egy felfedezésre váró titok árnyékot vet minderre…

 Az árnyalt, finom jellemábrázolás, a pompás stílus és szerkesztés méltán biztosítja a regény előkelő helyét a világirodalom klasszikusai között és az olvasók szívében egyaránt.

A könyv több filmfeldolgozást is megért, pl. 1943-ban Robert Stevenson rendezésében, Orson Welles és Joan Fontaine főszereplésével, 1970-ben Delbert Mann rendezésében George C. Scott és Susannah York főszereplésével, 1996-ban Franco Zeffirelli rendezésében, William Hurt és Charlotte Gainsbourgh főszereplésével.  A legújabb, 2011-es változatot Cary Fukunaga rendezte, Jane szerepében Mia Wasikowska (Alice csodaországban),  Mr. Rochestert Michael Fassbender (X-Men: Az elsők, A kilencedik légió, Éhség,…)  játsza.

Kiadó: Lazi

 

Értékeld könyvet:

Nincs kapcsolódó bejegyzés.