Charles Portis: A félszemű

“Jobb regény már nagyon rég nem akadt a kezembe. Okozott-e nagyobb örömöt bármely könyv az elmúlt öt esztendőben? Vagy akár az elmúlt húsz évben? Aligha. Micsoda író!”  Roald Dahl

Charles Portis legkiemelkedőbb írása az amerikai irodalmi múlt elfeledett kincse. Portis a háború utáni amerikai próza egyik legegyénibb hangú szerzője, aki pályája csúcsán éppoly neves írónak számított, mint a manapság jóval ismertebb Kurt Vonnegut, Joseph Heller vagy Philip Roth. 1968-ban megjelent főműve szépirodalmi kötet esetében igen szokatlan módon néhány év alatt több millió példányban fogyott el. A hetvenes években már szerte Amerikában kétségbevonhatatlan irodalmi értékű klasszikusként emlegették, s mind a kritikusok, mind az olvasók felejthetetlen mesterműnek tartották.

A tizennégy esztendős Mattie Ross apjával aljas gyilkos végez az arkansasi Fort Smithben: megfosztja életétől, lovától és százötven dollárjától. Mattie felkerekedik, hogy megbosszulja apja halálát. Felfogadja a környék legkomiszabb rendőrbíróját, a félszemű Rooster Cogburnt, és együtt indulnak az Indiánvidéken garázdálkodó gyilkos üldözésére. E szokatlan kettős, valamint a hozzájuk csatlakozó pénzsóvár fejvadász kalandjairól s önnön megpróbáltatásairól ad számot a történteket idős korában felidéző Mattie.

A regényből készült filmet 10 Oscar-díjra jelölték, a forgatókönyet írta és a filmet rendezte Ethan Cohen és Joel Cohen, a főbb szerepeket Jeff Bridges (Cogburn rendőrbíró), Hailee Steinfeld (Mattie Ross), Matt Damon (La Boeuf) valamint Josh Brolin (Tom Chaney) játszák.

Kiadó: Carthapilus

 

Értékeld a könyvet:

Nincs kapcsolódó bejegyzés.